Proton Saga baru?

protonblm.jpgindexaas1.jpg

About these ads

140 responses to “Proton Saga baru?

  1. Pingback: Sonata Reviews from the Net » Proton Saga baru?

  2. gambar tipu.. blah la. pehal lampu cam katun, tayar cam kotak, orang tgk cam sakai? xpe la, syabas diucapkan. buang mase aku

  3. ni baru prototaip ker…anyway,ok gak la dari kereta kebal..

  4. bakal keluar dalam Januari tahun depan..^_^

  5. Nampak gempak.Harga janganlah mahal2 sangat.Baru la dapat merasa pakai.Syabas proton dengan model2 terbaru yang akan datang.Savvy Sedan ada ke?

  6. Savvy sedan?? Menarik juga….=)

  7. cantik….harga berpatutan…

  8. KORANG NIE..BANGGA LAH SKIT DGN KERETA KITA…KALO KITE X PKAI KATE BUATAN NEGARA KITA SAPER LAGI…BUKAN KITER NI KAYA SANGAT…SO HARGAILAH…PAPER PON AKU SALUT DGN PROTON..KUARLAH MODEL YANG LBH BERMUTU..XSPECIALY..BAB ENJEN N TEKNOLOGI DALAMAN…

  9. cam honda city lama je…..

  10. will be launch january 11,2008

  11. meoww…
    boleh bawak kucing aku…

  12. kalau aku dapat tau sapa rad(commenter yg pertama)

    memang aku nak terajang dia la..mesti die malu kan..

    lain kali jangan main nak sembur dlu..skang dah keluar pon bukti

    papahal syabas proton

  13. kira okay ler,bila lg nak pakai barang sendi,pandai kutuk.kalu lu bikin ader juga orang kan kutuk,itu ler manusia

  14. saga baru ni blh thn..
    kemungkinan saga ni pkai campro1.3..
    campro1.3 ni klau x salah saya la dlm 94hp,jika d bandingkan dgn campro1.6 baru ada 110hp..beza pn +-10hp..
    dari segi perfomance mngkin x jauh beza sgt..
    intirior ng quality body mngkin proton improve sbb dh dpt komen yg banyak dr pengguna proton..
    untk mreka yg slalu complain campro xkuat saya ada 1 cadangn je,p buat piping lain.
    piping standard proton diaorg bt bg ada limit..
    nie saya sembang sndri ng pomen exzos..
    klau xcaya cb la..nk sdp lg tkr skali ng extraktor..
    lps tu fee da diffrent..
    wsslm..

  15. Betul la, jangan la senang2 je nak kutuk. Tara otak ka ? Harga pun cuma RM 30-40k je. Jgn dibandingkan dengan kereta luar yang harga 80k ke atas ? mangkuk punya rad…!

  16. orang sakai tu kau la rad…cakap tak guna otak

  17. syabas proton…boleh la aku tukar kereta plak…

  18. saya cadangkan rimsukan tu kasi besar lagi 17inc baru cun
    pelindung cermin tu sedang ok lah tu

  19. smoga kereta baru ini akn membawa kemajuan kepd negara…….insyallah

  20. wow!!!….ini baru kereta proton alaf baru…Baru ada kelas..,Baru boleh tanding ngan kereta honda,toyota,mazda,perodua…kalau dalam setahun boleh keluar 3-4 model yg beza,kan bagus…Syabas Proton…Malaysia Boleh

  21. wah macam ni baru dala class….harga pun ok, sesuai la tuk golongan sederhana…..syabas proton malaysia!

  22. sesuai tuk golongan sederhana

  23. akum,ok gak design proton ni.aku ndah jatuh hati dahh

  24. “Aku DenGAR EnjIN JimAT Minyak ?? BetuL Ke ?? BagUsLAAhh Kalau McM nI….”

  25. per…….cantiknya
    tapi lampu belakang nampak macam tak real………:D
    dan kalau sportrims besar dan tayar bagi nipis lagi nampak lawa…..:D
    rasa rasanye kereta nie ramai orang yg akan beli………….:D

  26. apa2 hal pun shabas la…minta2 2 ok la dari sebelum ni.
    org2 lain jgn dok pandai komen je..kita kena suppot la keta nasional
    bru bleh maju mcm negara lain..

  27. rad!….aku harap ko leh wat kete g bgus dri ni…ek…caiyok2….

  28. Ayya.. keta ni nampaknya akan terima nasib macam tiara ni.. tak laku punya.

  29. aku tak berkenan kat bumbung diaa… bumbung tu kalu rendah sikit baru lawa. Pastu kena lebar sikit body dia… bahagian depan nampak kosong jer, kurang mengancam.

  30. aku rasa keta ni memang ada keunikan dia yg tersendiri..
    nant test drive bru tau la..tp memang ada styleee la..syabas proton..

  31. cayalah….proton..

  32. aku tgk pun suka..ni aku nak beli ni…

  33. bila nak keluar ni…tak sabar nak tgk…

  34. wowwww cun giler

  35. Congratulation! I am proud of your achievment. We will support you from back. I am proud to be Malaysian. Takkan PROTON hilang di dunia………………

  36. ok gak ar… sempoi.. tp cc kecik sgt ar… anyway.. syaabassss PROTON…

  37. lawa sagat tp……………

  38. mewah tapi comel harga pun boleh tahan juga………….

  39. Blaa Daa bukannya cantik sangat pun..

  40. Tapi Tengok kan boleh jugak kan…
    daripada tak dee yang baru

  41. Apee Daaa… Kereta cam kereta jenazah jee aku tengok

  42. Lebih baik tok sah keluaq nooooo.. tak best langsung aku nengoknya

  43. wei majdi.. mata ko mmg need di cuci.. mcm mana ko boleh samakan kete saga 2008 ni dgn tiara.. perbuatan nko ni mcm menyamakan harley davidson dgn kapcai 70cc.. mmg x boleh diterima pakai lah komen nko.. aku bukan pengguna proton and aku anti kereta tempatan coz of quality and design.. tapi bila tgk proton baru ni, aku jadi tertarik dan berbangga dgn proton.. sebab keta proton baru ni mmg memenuhi citarasa pengguna malaysia dan berdaya saing dgn pengeluar lain.. sebijik mcm vios and city.. aku dgr pihak lg yg menghasilkan design keta ni.. syabas proton..

  44. okey la ni…
    skuang2nyer pn ada gak la kmajuan..
    thniah

  45. memang cun…
    aku bangga dgn malaysia
    rasa nak oder 1 la

  46. syabas….kite perlu bangga dgn barangan buatan malaysia..klu kite x pakai …org tunnn di sana tue nak pakai ke…pecinta malaysia

  47. assalammualaikum dan salam sejahtera……

    bagus kereta saga yang baru cuma kalau leh…… biarlah rakyat dalam malaysia ni tengok dengan lebihhhhhh…. kalau leh proton buat produk lebih maju dan cemerlang……….
    bairlah harga yang berpatutan……..
    malaysia boleh proton boleh……

  48. hurmmm…proton masih kekal dan dpt mengeluarkn kete2 yg bagus dr segi design..
    syabas!!

  49. Tahniah Proton! Inilah kereta yang dicari. Yang dulu hanya syok sendiri. Kali ini pasti meletup dengan syarat harganya tak mahal, tak murah (banyak lagi hutang yang perlu dibayar Beb). Hidup Proton!

  50. boleh tahan gak kete ni… nak beli 40 bijik buat teksi…

  51. MCM GAMBAR TIPU JER?????

  52. lah..mu kutuk2 dok tentu pasal tu.igt mu tu hebat sgt leh design?..
    papepon..ok lah jugok kete ni…cuma bg
    aku..bhgn rim tu mcm tak sepadan dgn body..
    anywy..syabas to proton..ade usaha~

  53. ok best jugak mcm ada tiru company lain,anyway
    bagus aku bangga jd org malaysia

  54. cantek…tapi ada yang kureng..aku tak dapat nak detect..tapi,padan la ngan harga pun..nak lawa,cun,superb etc,bli ferrari la..hahaha..

  55. cydonea
    January 9, 2008 at 8:27 am
    wei majdi.. mata ko mmg need di cuci.. mcm mana ko boleh samakan kete saga 2008 ni dgn tiara.. perbuatan nko ni mcm menyamakan harley davidson dgn kapcai 70cc.. mmg x boleh diterima pakai lah komen nko.. aku bukan pengguna proton and aku anti kereta tempatan coz of quality and design.. tapi bila tgk proton baru ni, aku jadi tertarik dan berbangga dgn proton.. sebab keta proton baru ni mmg memenuhi citarasa pengguna malaysia dan berdaya saing dgn pengeluar lain.. sebijik mcm vios and city.. aku dgr pihak lg yg menghasilkan design keta ni.. syabas proton..

    Majdi:
    APA raa… maksud aku tak laku macam tiara la. Bukan kereta tu bentuk macam tiara… Bangang tul ko ni.kalau dah sama ngan vios & city, watper beli proton? baik beli vios@ city terus. Lagi pun, ni dah jadi kes meniru design orang lain dah ni… memalukan! takder idea sendiri yg lebih POWER…

  56. oklah tu geng..yang penting rakyat pandai ubah suai sendiri..tak sabar nak bawak lumba kete ni..nak try gi link 2….apa-apa hal…test dulu..baru complaint…jom berlumba jb datang niiii

  57. woi budak putera…jom test dulu..baru cete…link 2

  58. nampak lawa……… tapi tak tau qualiti cam mane?
    wa angkat baru dulu tapi qualiti hancur…gi complaint tapi proton edar cakap memang
    macam tu….nampak sangat keje main2 nak duit je ni…
    kate jimat minyak …..tak guna jugak…….minyak mahal beb….
    gas masak pun dah rm30 sekarang.

  59. OIT KETE APE LAK NI?NI KE KETE BARU PROTON AHAKS?BLAKANG X CUN ARR,
    APE PON TAHNIAH KT WARGA PEKERJA PROTON,TANPA ANDA SEMUA XDE LAH KETE KACUKAN NI.
    TP MCM ANE LAK NGAN BESI KETE NI EKK HARAP2 X MCM BESI KETE KANCIL..
    APEPON JOM KITE RERAMAI TEST DRIFT AND DRIVE KETE BARU NI JGN SAMPAI KE LONGKANG DH ARR AHAKS..
    LAST KATA MAJULAH CONVERT UTK KETE MALAYSIA..
    P/S:KALAU SAPE2 ADE IDEA MCM ANE NK MEKAP ATAU CONVERT KETE NI BG TAU ARR

  60. kerete ni nampak serupa evo…. tapi nampak slow je..he..

  61. md noor dari malaysia

    depan cam evo belakang pulah dah macam honda….
    elok lak tu..niru bentok kereta lain…

  62. Syabas proton.

    Malaysia memang boleh. Proton boleh. Jgn ikut Perodua, 100% share daihatsu punya, tarak orang malaysia langsung.

  63. hai, kite turut bangga dgn perusahaan otomobil kite yang makin bagus. tubik model baru ni kohor hebat lagi proton. model comel lotte, harga murah dan banyak lagi…… hok mana nak beli tu boleh timbang2…. anda nak pakai anda lah nilai sendirilah .

  64. kete ni memeg ade kelainan, apepn wait n see

  65. Aku rasa..Proton masih lagi tercari-cari identiti / imej design kereta dia. Sepatutnya design harus saling berkait spt. Contohnya – Merc S Class harus menyerupai Merc C-Class atau E-Class.
    So model BLM seharusnya ada pertalian design dengan Gen-2 atau Waja. BLM hampir menyerupai Vios mungkin melihat kepada kecenderungan / populariti rakyat Malaysia terhadap model kompak begitu.
    Itulah pendapat aku..

  66. Majdi:
    APA raa… maksud aku tak laku macam tiara la. Bukan kereta tu bentuk macam tiara… Bangang tul ko ni.kalau dah sama ngan vios & city, watper beli proton? baik beli vios@ city terus. Lagi pun, ni dah jadi kes meniru design orang lain dah ni… memalukan! takder idea sendiri yg lebih POWER…

    DA TAU CITY N VIOS 2 MAHAL TP NAK BELI JUGAK PASTU MULA LA BISING CKP PROTON TAK BAGUS LA APE LA…DA TAU PROTON SAMA NGAN VIOS NGAN CITY BELI JE LA PROTON..MURAH PON MURAH..HAHAHHA..APE KE BANGANG NYA TUAN HAMBA INI…

  67. syabas proton harap dapat kuar model yg lebih mengancam untuk memenuhi hati anak2 muda malaysia..

  68. ok laaa ape2 hal aku dah oder satu…. ni tunggu nak keluar jee… yg korang bila lg nak merase???????

  69. syabas buat warga proton……
    w/pun aku cuma mampu berkhidmat dengan proton sampai kelahiran satria neo…
    aku ckp bangga dengan keluaran kt sendiri….teruskan usaha anda semua…proton boleh…..kirim salam aku kat proton family huahuahua

  70. aku dengar memang jimat minyak, kalau dari kl pi kedah cuma 30 ringgit saja petrol, ,memang berbaloi

  71. salam…betulllerr….ni proton baru…lampu tu sebenarnya mmg menaraik tapi ade org tampal …tatau le pasai ape….yep..nmpk mcm honda city…tapi bila tgk mcm skoda je depan ngan blakang….apa2 pun kalau wat sport pun lawa ni…cantekkkkkkkkkkkkkkk…aku raa trade waja aku…tapi aku nak tgk interior dulu la…heheheehe…

  72. nak tgk model baru senang jer..
    korang bukak google pastu search BLM..
    berlambak-lambak kuar..
    ok adios

  73. mg blake semer duk gocoh2 wak mender,proton bg sbijik sorang ker???

  74. woowww nampak dari depan dan belakang ok memang cun, tapi biler tengok dari tepi apsal kete ni macam nampak tebal jer???yela bumbung kasi tinggi,body kete plak tak panjang,nampak mcm kete dimampatkan…bahagian rim dan tayar plak dikecilkan..lagi la la nampak mcm kontot..apepun kene tgok depan mata dulu la baru la real…proton..proton ader jer yg tak kene…tapi perdana v6 tetap belum ada pencabar dlm family proton ni…syabas!!

  75. apala korang nii…kira ok ler negara kita skarang ni dah bleh wak kuar keta..keta yang dikuar pun ok apa…
    harap proton terus maju ke hadapan dan menjadi pengeluar kereta di seluruh dunia kelak….

  76. Lol, kalo kau org rasa proton suck, tak boleh ker bg komen yg bermutu.? Doakanlah yang baik2. Kritiklah sesuatu yang membina. Apa, teruk sangat ker Proton.? Kalau kita sendiri tak sokong, siapa lagilah yang nak jadi penyokong? Anyway think positiflah..Inilah sikap orang melayu yang kadang kala buat aku kecewa.At least pun, fikirlah sikit,berapa ramai agaknya staf proton (eksekutif, jurutera, juruteknik)yang terdiri daripada orang melayu kita? berapa ramai pula orang atasan honda, mitsubishi, toyota dan hyundai terdiri drpd org melayu kita.? Korang tak terasa ker? Bak kata orang tua2, janganlah meludah sendiri pada mereka yang bagi makan pada bangsa kita…Anyway, syabas proton. “Berlajar dari kesilapan, semoga bertambah maju.”

  77. aloooo
    proton saga yang menawan akan menjadi idaman semua orang….
    kereta malaysia same lawa,moden dengan kereta luar..
    kita sbagai rakyat malaysia patut berbangga dengan negara,kerana dapat menghasikkan kereta sebegitu rupa….
    tahap kualiti juga baik,ape yang dipersoalkan?????

  78. kereta idaman……….
    kereta yang sangat lawa..

  79. bapok hudoh pie rke bodo………..buang parit…..?

  80. Harga mahal pun takpa,kalau guna tu puas hati….tak gitu kawan2,
    apa pun kita sama2 tgk mcm mana lah nanti….

  81. wei majdi.. nko pk guna otak lah wei.. nko ni langsung x patriotik.. aku ckp rupa bentuk mcm vios and city.. tapi klu nko bezakan harga blm dan vios, mmg lah berbeza.. nko slumber jer ckp model keta blm ni hancur.. tapi aku tgk sambutan ramai lebih dari jangkaan..
    cam ni jer lah.. klu nko pandai sgt buat keta, nko cipta nko punyer keta sendiri.. aku nak tengok.. aku nak nko pastikan xder org kutuk keta nko spt nko kutuk keta blm ni..
    nko ingaT nak cipta sebijik keta mcm buat bubur ker??
    hormat lah sikit kat org yg dah bertungkus lumus.. klu nko nak org hormat nko, nko mwsti hormat org bro..

  82. pieewetttt…yerr aku dah pun g tgok td proton baru tu depan mata!!!so far memg orait la kete baru tu..kira ok la sepadan la dengan harga dan cc kete untuk model saga tu..design pun ok interior pun boleh tahan…tapi perfomance xtau lg mcm mana coz blum test drive..apepun ok ler tahniah buat proton nextime teruskan dengan model-model yg lebih up to date dengan design yg lebih menarik dan prestasi enjin dpertingkatkan dr masa ke semasa seiring dengan usia proton yg dah masuk 23 tahun bertapak di bumi Malaysia ni…kira otai tu dari perodua…teruskan!!!!

  83. mohd fauzi mohd rah

    assalamualaikum…
    syabas kepada proton….
    ini menunjukkan bahawa malaysia juga mampu mengeluarkan kereta yg dpt menarik perhatian pengguna2 kereta..
    sy berharap proton dapat mencipta engin tersendiri…..
    syabas proton di atas kejayaan terbaru ini…

  84. huh..smart giler proton saga baru ni…
    haiz…jatuh hati aku dibuatnyer

  85. wooow..mcm bukan keluaran proton apa2 hal tahniah proton saga….kalau harga turun sikit lagi bagus…tahniah..malaysia boleh..proton boleh..

  86. Masa Kenari keluar dulu ramai orang kata peti ais bergerak la, mesin basuh la..Last-last ramai jugak yang beli dan modified/convert bodykit etc. I rasa model ni pasti mengalami perubahan citarasa yang sama seperti Kenari. Dengan harga yang mampu milik, I rasa pasti mat-mat modified, tokey2 bodykit & acc, sudah dapat bayangkan make up aper yang harus di padankan. Juga penubuhan club2 yg bakal muncul sbg cth (BLM Club, Saga Race Club, SEGA SAGA, or etc). Rasa rugi pulak pakai VTEC, s/part h/cut mahal, kuat makan minyak, etc. Anyway syabas kpd engineer yg memerah otak design model ni. ;-0

  87. Kita patut ucap syabas pada proton. Orang yang tau nak mengata tu, biarkan le. dia tu sebenarnya tak de tempat lain nak meluahkan kekecewaan. Anyway, yang nak taruk rim 17″ apasai. biar logik dengan kereta la, memang cantik.. tapi kalau rim 17″, makin kuat le makan minyak, dahle power 1.3 ajer. So kalo korang nak.. ubahsuai keter timbagkan semua aspek,, nak cantik, nak jimat, nak power… pikirlah dengan sebaiknya. sesuaikanlah power dengan bodynya, sesuaikanlah aksesori dengan keupayaan membawanya, nak naik sorang-sorang atau nak naik 4/5 orang. Kadang-kadang aku tengok kat jln raya tu, macam@ pesen ubahsuai.. lepas tu komen, tak de pikup la. kalo naikkan power, dia komen melayang lah, ringan sangatlah.. ins-ish…

  88. Pttnye korang ptt berbngga dgn usaha proton yg telah mengeluarkn keta yg lbh cntik n berkualiti….xpyh la nk compare dgn keta lain…..kpd yg ska kutuk 2 hentikanlh krna keta luar 2 mmg la hebat lgpn negara dorng dh maju jd kita pn ptt majukn negra kita gak…hrganye mmg brpttan untk glgn sderhana pn mampu bli n pkai…(nyamph btl dgn org yg ska kutuk n kritik brlgak je lbh……)GO,GO,PROTON….!

  89. ok…..cun giler…comel lak 2…mcm keta orang kaya…good job for proton n try the best

  90. syabas buat malaysia!!!!!!! rekaan yang semakin membanggakan negara….

  91. x macam vios pun……tp nice la….
    ada kemajuan….
    proton perlukan kualiti..
    dan di pimpin oleh orang yang bukan nak buat HARTE!!!!

  92. proton saga baru ini memang cantik dan menarik,kalau kamu tak nak beli proton saga baru adalah satu kerugian anda.INGAT!BELI SEKARANG

  93. smat jg la proton baru nie…tapi mesti buat yang ok punya la..jgn le yang nak diekspot je yang smat,tapi yang di jual dalam negara sendiri tak power..yela..kalau tak nak orang malaysia beli kreta negara luar buatla yang bermutu dan best dan kaw2 punye…

  94. waaaaaaaaa
    wa da cair da
    waaaaaaaaa
    memang kelas

  95. salam all..macam cun je..agak2 de besa macam waja tak ye? tak puas hatila selagi tak tgk depan2..tapi aku skrg kat egypt la plak..meh bawak cni sebijik aku nak belek2 jap..

  96. hai…. nk tanya ada yg suka proton baru kan? klu ada kuiz nak bagi haidah utamanya kete proton baru ok tak? u all suka tak? member nk buat kuiz nk bagi kete. tengah decide antara proton baru, myvi special ED n hyundai getz. mana satu lagi rock?

  97. nizam bin che din

    kete smart berpatutan dgn harga,engine pun dah convert pki teknologi ( A.I.F.M _Air Intake Flow Modulated)minyak pun jimat.klu body tambah front and rear lips dan side skirt,spoiler evo sport rims 17′,memang tip top punyer..hahahah.

  98. la…. org LG ke yang Design……… mn g org melayu????? org luar gak………. x salooot la…..cam ni… wat la idea sendiri….

  99. WOI!!!!!!!!!!! BODOH PUN ORG…..KHAS UNTUK (RAD, MAJDI, BABUUN LAUN, MANGKUK TANDAS GILLS)……MACAM KO PANDAI SGT……MAIN SEDAP MULUT KO JER CKP….KEPALA OTAK KO….KO ORG MMG PATUT KENE MAKI PUN…..NICK NAME PUN DH MCM LAHANAT…..BN NK SOKONG….BODOH….ORG2 MCM NI LA YG PATUT DI BUANG NEGARA.MASUK GUANTANAMO…HEHEHEHEHEHEHEH

  100. cantik ooo…….proton baru ni,mmg sesuai utk golongan sederhana mcm aku,monthky pn x mahal sgt, at least x membazir la beli keta mhl2.jan belanja lebih dari kemampuan beb skg ni myk mhl.

  101. Dah tengok…cantik, qualiti kereta pun dah ok..sepadan dengan harganya ,dari belakang nampak macam mercedes. Anyway thanks pada Proton.. bila lagi nak kuar MPV.

  102. Pertama sekali tahniah untuk PROTON.. Kelahiran SAGA… Semestinya ini permulaan yang baik buat PROTON… Semoga PROTON akan menghasilkan kereta yang bermutu tinggi dan mendapat tempat di hati rakyat Malaysia… PROTON SEMOGA BERJAYA… HIDUP PROTON

  103. Deen,

    Kemungkinan besar dalam tahun depan, Proton akan keluarkan MPV…mungkin dalam pertengahan…^_^

  104. Tak payahlaa..kalau dah buatan malaysia tu takkan ada standartnya pun…dahlaa jual mahal kereta tak bagus lansung menyampah aku tengok..pendek kata tak minat lansung..itu jeee bye

  105. OK LAH DISEGN

  106. ermm…cantik gak aku tgk..juz tkr sprt rim je da sporty..tp sm or lbih advance power 1.3 n sblm ni?klo sm je leceh gak..pe2 try dl mesin campro 2..sape2 yg x minat 2 x pyh ktuk lbih2.. sok2 da t’beli malu s’dri..huhu..syukur je la pe yg kte ada n t’mampu…

  107. AKU SOKONG SGT2 PE YG TOPOI CKP 2….!! UWHAHA

  108. ok la nie kete nie.. bagus lawa.. design dlm dan luaran pun ok.. kete2 ni org pasang n import tgk pasaran n tmpat.. cth kalu k bwk g us mmg x mampu coz enjin size kecik.. tapi utk pasaran malaysia mmg ok.. lagipun utk body ngan design.. kalu nk kate proton tiru byk lagi kete2 lain pun tiru.. kalu nk tgk pasaran china.. kerete buatan china tapi body, design n enjin skali die amik model luar punye.. utk harge plak.. kalu blh la x perlu kisah murah or not.. tapi kite kene amik tau ttg safety sesebuah kerete.. maybe kete luar mahal sbb safety ok.. kete proton pulak die tgk harge.. kalu yg palng mahal baru safety die full sket.. ade abs.. 2 airbag e.t.c.. yg murah sket maybe die x letak abs or something.. tue sbb rakyat mesia yang nk macam tue.. sumer nk murah tapi x slalu fikir pasal safety.. papepun kete ni bg aku bagus lawa and smart. maybe this will be the new start proton.. thanks proton n my frenz in proton.. bagus2..

  109. Thanks Proton,model yang menawan hati,tempahan yang luar biasa,harap-harap pembeli jangan tunggu terlalu lama baru dapat kereta.

  110. klu bley tyar 2 kasi besar skit 18’ker cam xkne gan body..

  111. xker besar sangat tyernya tu Lock,nanti lain macam je rupanya.

  112. Apalah rad, mangkuk tandas and majdi langsung x da semangat patriotik lansung. proton baru berumur 24 thn tapi dah mencapai kemajuan yg membangakan. tak heranlah mmg keta proton ada kurang sana kurang sini kalau dibandingkan dgn keta2 lain sbb company keta lain dah lama bertapak dimuka bumi. sopportlah ckit supaya keta proton blh sama taraf dgn company keta lain. berilah komen yang constructive bkn hancur.
    reka bentuk luaran proton memang ok n cun tp bhg dashbord ada kurang ckit, klu blh, proton bleh ubah suai bahagian dashbord atau ubahsuai bahagian dashbord ikut dasbord proton waja. lawa tu!!! walau apa pun, hidup proton!!!

  113. kengkawan,ada apa-apa maklumat ke tentang status pembooking BLM ni,sampai tahap mana dah penghantaran keta ni pada pembeli,bila punya booking yang dah dapat,bukan apa saja je nak kan maklumat terkini,boleh kan..

  114. Cicak Man,

    Tempoh menunggu mungkin bertambah. Tempahan kini meningkat 35000 unit….

  115. SYABAS PROTON…
    UPGRADE KAN KELUARAN NAMA ‘SAGA’ YANG KIAN TENGGELAM..
    TANPAK ANGGUN, BERMUTU, BERPATUTAN, & BERKUALITI..
    BANGGA NYER JADI RAKYAT MALAYSIA

  116. Tq ellya,
    nampak gayanya kalau nak booking sekarang bulan september le baru baru dapat agaknya,napa diorang xbuat banyak2 baru jual ye..xle tunggu lambat sangat.

  117. Cicak Man,

    Begitulah nampaknya…..diorg x sabar2 nak tunjuk proton saga baru nie (x sempat nak simpan stok banyak2)..^_^

  118. cntik jg kete ni…
    aku pun nak jg 1…
    tgguuuuu….
    2 bln lg…

  119. tahniah malaysia tapi satu hal dari dulu sampai sekarang cubalah bagi tebal ckt besi badan kereta tu. nipis sangat sampai orang tersandar je pun boleh kemik. tak cun lah tapi design memang cun. setanding dengan kereta luar jg la.

  120. buleh laaaa….dari xdo.

    yg penting enjin dia beb

  121. syabas proton.teruskan usaha lagi dengan menghasilkan kereta yang berdaya saing dari segi rekebentuk dan harga yang berpatutan.pastikan reputasi proton terus berdaya maju.pastikan juga perkhidmatan proton tidak merudum.

  122. aku dah dpt dah BLM baru ni.setakat ni dah sebulan aku pakai.performance alhamduillah bagus.hari tu balik mengundi rasa bangga pulak bila balik ke kampung memandu proton baru ni.aku dari dulu lagi suka kereta proton ni.bapak aku pakai iswara firts model….abag ipar aku pakai proton first model…kakak aku pulak pakai waja first model.abang aku yg kat johor pulak pakai wira first model.dan sekarang aku pulak pakai saga/BLM first model.aku berbangga dgn kereta proton ni.
    ***MAJULAH PROTON UNTUK RAKYAT DAN NEGARA***

  123. dah pakai 3 minggu, ok best perjalanan lancar, cantik sangat, sesuai untuk anak gadis yang baru habis spm, baru dapat lesen, kereta baru, kira bergaya habis la

  124. kereta hampeh tin aluminium

  125. tapi bonet kereta bila tutup macam tutup tin MILO saja, wiper cermin belakang tak ada, pagi-pagi bila bawa kereta leceh betul sebab tak nampak belakang ada kereta ke tidak sebab embun

  126. cantik la proton baru ni…insyaallah tahun ni saya nak order 1..hehehehheh

  127. Assalamualaikom Liza,
    tompang tanya leh..dah dapat keta baru kan, bila tarikh Liza tempah keta tu,
    nak tau gak sebab saya dah lama tempah dah tapi xdapat2

  128. aku belum dapat lagi dah 3 bulan duk menunggu

  129. sabo jerlah

  130. assalamualaikum….hurmmm i tgok kereta saga ni ok gax klu modifie blik garenti smart gler haha…hummm blakang kete saga nih ala2 mcm kete mercerdes lorhhh..
    k laaaa ade sesapa yg sudi add email i add la ok>>einacumel_89@yahoo.com

    -

  131. myself early birds to receive BLM anyhow engine kasar tak silent alot to improve kadang remote tak leh pakai

  132. cicik man

    saya tempah 25 januari dapat kereta 21 february…….itu pun dua kali saya tolak depa nak bagi warna hijau zicon…..saya tak nak……lepas tiga hari pon lagi warna hitam…..pun saya tak nak……sebab anak saya nak warna silver……mana boleh mungkir janji dengan anak….lagi pun bila habis spm nanti dia juga yang nak pakai……..3 tahun lagi…….lepas 3 tahun nanti baru kena fikir kereta lain pula…..

  133. to aza

    kau pergi ke proton servic yang berhampiran tempat tinggal kau suruh mereka periksa balik masalah yang timbul……mereka akan membantu dengan senang hati….saya hari tu masalah alarm kereta…….nak start enjen tak boleh………tiba-tiba alarm bunyi……cepat-cepat saya hantar ke proton service balik…..sekarang dah ok….seronok bawa……

    to cicak man

    saya booking hari tu kat proton edar sdn. bhd
    lot 46944 jalan TP2 Taman Perindustrian Sime UEP
    47600 subang jaya

    dealar nya norki bin supandi — 016- 3844948 layanan ok……

    waktu pergi ambil kereta depan kilang proton, belakang tu tempah simpan kereta berpuluh-puluh ribu aku rasa kereta di situ…….

  134. TQ Liza atas information yang diberi, untung le cepatnya dapat,saya booking pada 3.1.2008 kat eon,tapi syukur le pada 17.1.2008 baru dapatnya.apa2 pun xkisahle,akhirnya dapat juga kan.

  135. cicik man

    kau dah dapat kereta belum, kau kena rajin phone dealar tu…..lain kali kalau nak order cari kedai yg besar, modal besar, baru boleh order banyak kereta sebab modal pusing dia besar…….di pejabat pun kawan-kawan asyik merungut lambat dapat ada yang order dah 4 bulan……..panas hati….sampai nak bakar kedai proton…… saya pun nasib baik terjumpa group yang buat road show ni…….mereka singgah 2 tiga jam saja……..kebetulan waktu tu saya lalu…..pagi sebelum tu dah tarikh tangan suami pergi kedai proton…..cuma tak bayar deposit saja lagi…..

  136. Ass’kom Liza
    Syukur, saya dah dapat keta tu pada 17.4.2008,itu pun puas kacau salesman tu,anyway berbaloi juga le walau pun lambat kerana keta nya pun ok.

  137. mengapa tulisan makin kecik ni….mau buta mata kawan-kawan dok baca kat sini……..

  138. baru ni balik changloon, sebab kereta tu dah 2,600 km, gua sudah racing atas jalan, gua bawa 130 ok…..lepas tu control 120 sampai alor setar, waktu kat perai jumpa saga warna silver… lepas bayar tol sg dua, jumpa saga warna hitam kita follow sampai simpang gurun, dekat higway gurun jumpa saga warna hijau zicon dan warna merah…. semua warna kita tengok cantik…. bila jumpa kat jalan kita ikut….tapi kalau warna hitam dari belakang nampak kereta tu kecik dan tinggi….warna silver akan nampak lebar sikit.

  139. Dgn berat badan aku 69kg….dan tiada penumpang lain ……dgn mematikan suis aircon…..kereta ini mampu membelah highway dgn kelajuan Top 200km/H….tetapi sedikit membuai yg sngt bahaya…..disebbkan sport rim 14″ yg begitu kecil…….engine dia tetap power…..sebelum anda berhajat berbuat demikian pastikan sport rim anda ditukarkan kepada 15″ dan sedikit lebar….Tq….

  140. mmg keta ni nampak cm Honda……
    2la kelebihan yg dioa ader….bla kt touch u p cikit….nampak BOOM…dr kete honda …..price dia pown bpatutan….dh nk amik honda x mampu….new saga ni pown jd la…..
    aper2 pown aku minat giler kete nie……ntahla bla nk p order….ngah ngayat paRents aku nie…..mmmmm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s